Nieuws

Open brief: "Wij wilen een Down-vriendelijke samenleving"

"Wij willen een Down-vriendelijke samenleving"


Tientallen bekende Nederlanders spreken vandaag in een open brief in de Volkskrant hun zorg uit over de introductie van de NIP-test in Nederland. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun kind Downsyndroom heeft.
De brief is een initiatief van Linda Germs, moeder van een zoon met Down en voorzitter van stichting De Upside van Down, en ChristenUnie en is ondertekend door onder anderen cabaretier Herman Finkers, wielrenster Marianne Vos en zangeres Willeke Alberti.

De ondertekenaars pleiten ervoor de test niet standaard aan te bieden. "Hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op Downsyndroom, hoe sterker we de richting uitgaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met down. Een kind met het downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden.''
Het standaard en actief aanbieden van de test geef een verkeerde beeldvorming. 'Met het breed aanbieden van de NIP-test zegt de overheid impliciet: je hóéft er niet te zijn'.

De Upside van Down vindt het mooi om te zien dat er zo'n diversiteit aan mensen onze zorg deelt en -naast de vooruitgang- ook de risico's ziet van de nieuwe prenatale testen. Het is een hele grote stap in de goede richting dat zo'n brede vertegenwoordiging van onze samenleving nu in deze brief het belang -en het mooie- van een inclusieve samenleving benadrukt.

 

openbrief-jpg.jpg

Door op 21 maart 2016

Reageren?

Gepubliceerd door Steven op
Ik ben een maatje van Sjoerd. De downer die aan down voor Dummies en De laatste downer mee deed . Ik ken Sjoerd al 15 jaar . Een jongen met een hoog niveau . Wij samen hebben een eigen wereld gemaakt met wel wat elementen van deze tijd maar geen elementen waar je druk over hoeft te maken of wat de stemming doet veranderen. In onze eigen wereld komt heel veel humor voor en leren we van elkaar . Ik kan nog uren door gaan want over Sjoerd kan ik niet ophouden . De laatste downer vond ik erg vervelend omdat Sjoerd een schuldgevoel aan gepraat word waar eigenlijk ook niets mee kan . Ouderen kosten Ook geld en zo kan ik wel even door gaan . Een samenleving bestaat niet uit 1 soort mens zoals er in het vervelende is geprobeerd . Verschillende mensen geeft de samenleving weer wat kleur . Ook mensen in hokjes stoppen hoort hier niet bij . Downers Passen wel degelijk in onze samenleving alleen zal dat niet op alle fronten.zijn . Ik zie liever dat ze verder zich ontwikelen en veel herhalen . Dan dat ze gaan werken . Downers zijn leuk met elkaar maar hebben wel degelijk een maatje nodig . Er moet wel een klik zijn. Zo leren wij met downers om gaan en andersom . Als je dan zwanger bent en je krijgt een downers heb je ook al wat ervaring op gedaan als maatje. Natuurlijk hebben ze gezondheidsproblemen en kosten ze veel geld maar je krijgt er zoveel voor terug als maatje of als ouders . Ja ook komen ze op alle niveaus voor . Toch hebben ze zoveel te bieden . Sjoerd is voor mij daar een voorbeeld van . Je moet niet naar het ideale mens willen want die bestaat niet . Sjoerd en ik zullen nog heel lang blijven genieten van elkaar . Ik vertel dit verhaal omdat ik me geen samenleving wens zonder downers .-
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)Deze website gebruikt cookies om informatie op uw computer op te slaan. Sommigen zijn essentieel om de website goed te laten functioneren. Anderen geven ons inzicht in hoe de website gebruikt wordt en helpen ons om de gebruikerservaring te optimaliseren. Wij anonimiseren de IP adressen in Google Analytics. Met het bezoeken van onze website stemt u in met onze Privacy Statement.